recent posts

31 Μαρ 2011

Χείμαρρος τα λόγια





Ο Κραυσίδωνας πηγάζει από τις κορυφές του Πηλίου και διατρέχει ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα χωρίζοντας το σε δύο πόλεις κάποτε σε δύο περιοχές σήμερα. Πολλά είχαν ακουστεί στο παρελθόν από μπάζωμα του έως τη δημιουργία γραμμικού πάρκου. Δύο άκρα. Ευτυχώς το πρώτο δεν πραγματοποιήθηκε, δυστυχώς το δεύτερο ακόμα το περιμένουμε και σιγά μην… Αποτελεί για το Βόλο έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και αξίζει μια βόλτα κατά μήκος του ειδικά την άνοιξη όταν όλα είναι καταπράσινα ή το φθινόπωρο που το κίτρινο του πάει πολύ. Πάρε παιδιά σκυλιά και περπάτα …..
Διαβάστε τη συνέχεια...

29 Μαρ 2011

Μέσα έξω υπέροχο



Το κτίριο του δημοτικού ωδείου  στο Βόλο το έχουμε ξαναδεί στο blog (ΩΔΕΙΟ) αλλά κακώς ποτέ ως τώρα δε το έχουμε δει από μέσα. Αν το υπέροχο νεοκλασικό είναι χάρμα οφθαλμών το φουαγιέ θα μαγέψει τους πάντες και ευχαριστώ τον αναγνώστη του blog για τις φωτογραφίες. Θα το επισκεφτώ σύντομα.


Διαβάστε τη συνέχεια...

28 Μαρ 2011

Άγιος Λαυρέντιος.

Πλατεία σταθμού.




Ταβέρνα λωτός. Της φρόσως που είναι αν ρωτήσεις θα σου πουν. Καλό φαγητό; ΝΑΙ! Έντεχνη μουσική υπέροχη και όχι σκυλάδικα; ΝΑΙ! Ευγένεια και απλότητα; ΝΑΙ! Τιμές απίστευτες; ΝΑΙ! Το χωριό υπέροχο για απόδραση το σαββατοκύριακο; Εννοείται! Δύο ανάσες δρόμος από το Βόλο; Είπαμε ΝΑΙ!


Διαβάστε τη συνέχεια...

Πολυχώρος….και καλά…..

Το εργοστάσιο Τσαλαπάτα βρίσκεται στη συνοικία των Παλαιών, μεταξύ της δυτικής πλευράς του φρουρίου και του χείμαρρου Κραυσίδωνα. Κτίστηκε το 1925 από τους αδελφούς Σπ. και Νικ. Τσαλαπάτα. Η παραγωγή του σε τούβλα και κεραμίδια διοχετευόταν κυρίως στην ελληνική αγορά ενώ από το 1934 επεκτάθηκε και σε εξαγωγές.
Το πλινθοκεραμοποιείο λειτούργησε για πενήντα χρόνια αποτελώντας μία από τις πιο ονομαστές βιομηχανίες της περιοχής. Το 1975 έπαυσε να λειτουργεί λόγω του ανταγωνισμού καθώς και των συσσωρευμένων οικονομικών απαιτήσεων.



Και σήμερα; Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού…
Γιατί στις μακέτες όλα φαίνονται υπέροχα και στην πραγματικότητα δεν είναι;

Όλη η περιοχή και η ανάπλαση που πραγματοποιήθηκε είναι κατά τη γνώμη μου υποδειγματικές και άλλαξαν προς το καλύτερο το αστικό τοπίο αλλά…..

…..αλλά που είναι οι βολιώτες; Πουθενά! Ίσως σε μια πόλη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας να έβλεπες κόσμο μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα σε ένα τόσο όμορφο χώρο να κάνουν βόλτα , γυμναστική , να επισκέπτονται το μουσείο…

Εδώ όμως λάθος ώρα διάλεξες! Έλα ξανά το βράδυ… Τότε έρχονται στα μπουζούκια, στα ροκάδικα, στα εστιατόρια. Για να φάνε  να πιούνε και να καταπατήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο επαναστατώντας με ένα τσιγάρο στο χέρι.

Πολυχώρος …. Και καλά!
Διαβάστε τη συνέχεια...

24 Μαρ 2011

Θάλασσα του Πρωιού

Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κ’ εγώ την φύσι λίγο.
Θάλασσας του πρωιού κι ανέφελου ουρανού
λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη· όλα
ωραία και μεγάλα φωτισμένα.

Εδώ ας σταθώ. Κι ας γελασθώ πως βλέπω αυτά
(τα είδ’ αλήθεια μια στιγμή σαν πρωτοστάθηκα)·
κι όχι κ’ εδώ τες φαντασίες μου,
τες αναμνήσεις μου, τα ινδάλματα της ηδονής.

Κ.Π.Καβάφης

Διαβάστε τη συνέχεια...

23 Μαρ 2011

Ώρες επισκεπτηρίου;


Αυτή είναι η παλιά καπναποθήκη Παπάντου στην οδό Φερρών στα Παληά. Δε μπορεί να μη την έχεις δει , θα έχεις πάει για φαγητό, θα έχεις πάει για σινεμά , θα έχεις πάει για ποτό από εκεί περνάς σίγουρα. Τριώροφο κτίριο, όμορφο με καταπληκτική θέα.



Από τα χαρακτηριστικά βιομηχανικά κτίρια του Βόλου. Ε εκεί λοιπόν από το Μάιο του 2007 λειτουργεί το μουσείο της πόλης! Ουπς! Πέσαμε έξω στον προϋπολογισμό, στο χρονοδιάγραμμα και γενικώς σε όλα και παίζεται αν θα λειτουργήσει ποτέ; Έχει καθυστερήσει πέντε χρόνια; Έχω μείνει με ανοιχτό το στόμα! Γίνονται αυτά τα πράγματα;

Η πίσω είσοδος με το προαύλιο που συνδέεται με το ναό της περιοχής


Διαβάστε τη συνέχεια...

17 Μαρ 2011

Ευκαιρίες απασχόλησης.

Κρίση. Τα χρήματα δεν περισσεύουν και σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι αυξημένες. Καθόλου σπάνιο δεν είναι το φαινόμενο κάποιος να ψάχνει δεύτερη και τρίτη δουλειά…. Μερικοί έχοντας μια πρωινή δουλειά ψάχνουν και μια απογευματινή για να συμπληρώσουν το εισόδημα….άλλοι έχοντας μια απογευματινή δουλειά ψάχνουν και μία πρωινή για να αντεπεξέλθουν….Υπάρχουν όμως και εκείνοι που καταφέρνουν να κάνουν 2 δουλειές….ταυτόχρονα! Πως; Ετσι…
Διαβάστε τη συνέχεια...

16 Μαρ 2011

Επιτέλους αισθητική!



Νέο κατάστημα ετοιμάζεται στην κεντρική αγορά του Βόλου εν μέσω κρίσης. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα είναι ,πότε θα ανοίξει, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης αλλά η ανακαίνιση είναι υπέροχη θέλω μόνο να το βλέπω. Συγχαρητήρια.
Διαβάστε τη συνέχεια...

15 Μαρ 2011

Στα ψηλά για ανάσα!

Μετά από μια σειρά ανακατατάξεων , ένα ταξίδι στο εξωτερικό και ένα πρόβλημα υγείας που με κράτησαν μακριά από το blog και πάλι πίσω. Με μια περίεργη ψυχολογία για όσα συμβαίνον γύρω μου και σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο αναζήτησα σταθερές. Πράγματα και πρόσωπα από τα οποία μπορώ να πιαστώ. Αλλά και μέρη στα οποία πάντα βρίσκω καταφύγιο και θα υπάρχουν πάντα εκεί για μένα όταν χρειαστεί να ξεφύγω από όλα και να αδειάσω το μυαλό.

Μακρυνίτσα.


Άφησα το αυτοκίνητο ένα δύο χιλιόμετρα πιο έξω. Η βόλτα με τα πόδια μέχρι τον κεντρικό δρόμο αξίζει και μάλιστα όταν έχει και χιόνια το βουνό είναι μαγεία.


Στον κεντρικό δρόμο τα μαγαζιά με τα βότανα και τα γλυκά και κάθε λογής κιτς διακοσμητικά – αναμνηστικά η χαρά του τουρίστα. Όλα μαζί δίνουν ένα χρώμα θελκτικό αλλά στο σπίτι συνήθως καταλήγουν σε ένα ντουλάπι πίσω πίσω.



Τα πέτρινα σπίτια με τα ξυλόγλυπτα , τα ψηλά ταβάνια και τα ζωγραφιστά παράθυρα. Τα αρχοντικά με τα τζάκια ανάμενα προσφέρουν θαλπωρή στον επισκέπτη και απίστευτη θέα στο Βόλο


Η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια , ένα από τα καλύτερα μπαλκόνια ever όπως την χαρακτήρισε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε το 1934.


Η  τεράστια πηγή της πλατείας της όπου άπαντες οι επισκέπτες κάνουν στάση για μια ευχή και ρίχνουν ένα κέρμα (1809). Το νερό βγαίνει από τρεις χάλκινες λεοντοκεφαλές και χύνεται σε μία στέρνα.



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο στεγάζεται στο εξαιρετικά αναστηλωμένο αρχοντικό Βατσαρέα - Μαυράκη του 19ου αιώνα και είναι υπόδειγμα αρχιτεκτονικής προσαρμογής σε νέα χρήση.


Εκεί λειτουργεί και το art café. Για απόλαυση καφέ γλυκού και θέας μακρυά από την πλατεία .
Διαβάστε τη συνέχεια...

13 Μαρ 2011



Το μουσείο. Πρώην εργοστάσιο πλίνθοκεραμοποιίας και χαρακτηριστικό κτίριο της περιοχής σήμερα. Δεν ξέρω τι επισκεψιμότητα έχει ( σίγουρα όχι τόση όση τα εστιατόρια η  τα μπαρ  της περιοχής ) αλλά σίγουρα είναι μέρος της βιομηχανικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής του Βόλου . Πάντως από την περίοδο της νέας χρήσης ως μουσείου και των καταστημάτων  διασκέδασης που άνοιξαν εκεί άλλαξε το αστικό τοπίο προς το καλύτερο – ωραιότερο.
Διαβάστε τη συνέχεια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...