recent posts

30 Μαΐ 2011

H ουσία της πολυτέλειας...


Μαγιό κάτω από το κοστούμι. Ναι γίνεται και μάλιστα είναι εύκολο. Ο Βόλος είναι παραθαλάσσια πόλη. Όχι η μόνη οκ…αλλά πόσες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας έχουν πλαζ μέσα στην καρδιά τους; Φυσικά την πολυτέλεια αυτή τη χαίρονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους ακομπλεξάριστοι αλλοδαποί και φοιτητές . Μετά την αποστροφή της  Frau Angela Dorothea Merkel για τη διάρκεια των διακοπών των ελλήνων να η λύση! Δυο βήματα από το κέντρο η πλαζ Αναύρου. Το ξέρω δε θα πας ποτέ, αλλα who cares! Εγώ πήγα για πρώτη φορά και είναι super, θα ξαναπάω στανταράκι…



Διαβάστε τη συνέχεια...

Αγανακτισμένοι …



Εντάξει ας μην κρυβόμαστε, σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη κάτι έγινε. Στο Βόλο μιλάμε για την απόλυτη αποτυχία. Η σύγκριση μάλιστα του αριθμού  των ¨αγανακτισμένων ¨ με τους καθήμενους στα café και τσιπουράδικα αμείλικτη. Ναι γενικότερα ένας σκεπτικισμός υπάρχει, αφενός λόγω του ότι ¨προκληθήκαμε¨ από άλλο μεσογειακό λαό να επαναστατήσουμε ενάντια σε κόμματα και κυβέρνηση  που μας καταδυναστεύει αλλά ψηφίσαμε πριν ενάμιση μόλις χρόνο σε ποσοστό 40% και βάλε και αφετέρου γιατί ένα αντίστοιχο  ποσοστό όσων καλούνται να αγανακτήσουν έχει αποκατασταθεί ( έτσι δε λένε οι μαμάδες;) σε δημόσια υπηρεσία όπως αποδεικνύεται και από τα στατιστικά του ¨σατανικού¨ ελληνικού δημοσίου. Ε ναι υπάρχει μια αντίφαση…




Διαβάστε τη συνέχεια...

26 Μαΐ 2011

Ιστορίες φαντασμάτων


Στα Κάτω Λεχώνια Βόλου υπάρχει ένα επιβλητικό  αρχοντικό σπίτι, ζωντανό παράδειγμα του νεοκλασικισμού, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Η ιστορία του, ο αστικός μύθος που το συνοδεύει αλλά και η  εικόνα του συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό μυστηρίου. Οι μαρτυρίες μιλούν για τραγικούς θανάτους των ενοίκων του και για παράξενα ατυχήματα όσων συνέδεσαν την τύχη τους με αυτό.
Πρόκειται για το αρχοντικό Κόντου προξένου της Ρωσίας  που κτίστηκε το 1900. Βαρύ πένθος έπληξε την οικογένεια. Τα αγόρια λέγεται πως πέθαναν από φυματίωση ενώ σύμφωνα με άλλο θρύλο ολόκληρη η οικογένεια δηλητηριάστηκε από ένα σαμιαμίδι που είχε πέσει στο γάλα την ώρα του πρωινού. Στον  οικογενειακός τάφο της οικογένειας μάλιστα, υπάρχει γλυπτό που αναπαριστά τη συγκεκριμένη σκηνή και ενισχύει το θρύλο.
πηγή seiriosteam

Το 1941, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Λεχώνια, το αρχοντικό χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των Γερμανών, μέχρι και την απελευθέρωση του χωριού το 1944. Σε αυτή την περίοδο διαδραματίστηκαν απίστευτες κτηνωδίες Λέγεται πως στα υπόγεια ο αριθμός όσων βασανίστηκαν και θανατώθηκαν είναι μεγάλος.

πηγή http://i206.photobucket.com/albums/bb24/tsouknidis/DSC01687.jpg
Από τότε το οίκημα άλλαξε χέρια πολλές φορές και αναφέρονται τραγικά ατυχήματα και θάνατοι εργατών κατά τις εργασίες ανακαίνισης, σε βαθμό που θορυβημένοι οι ντόπιοι μάστορες δεν επιθυμούσαν καμία ανάμιξη με το συγκεκριμένο σπίτι και οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες ανέθεταν σε «ξένους» τεχνίτες την αποκατάσταση. Η μοίρα όμως επιφύλασσε και στους μετέπειτα ιδιοκτήτες τραγική κατάληξη με θανάτους, αυτοκτονίες , εξαφανίσεις ακόμα παράνοια.
Όλοι το εγκατέλειψαν βεβιασμένα και υπό περίεργες συνθήκες.
Σήμερα παραμένει αναξιοποίητο και αφημένο στην τύχη του. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν συχνά για παράξενα φαινόμενα , θορύβους , κραυγές που ακούγονται αργά τη νύχτα…
Λες;
Διαβάστε τη συνέχεια...

25 Μαΐ 2011

Η Τέχνη στην πόλη


Έξω από τα ατελιέ, στο δρόμο, μπροστά στα μάτια σου. 60 βολιώτες καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στις βιτρίνες της πόλης. Οι βιτρίνες γίνονται gallery μέχρι τις 10 Ιουνίου. Το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου  στη φώτο φιλοξενεί έργα των Κομνηνού και Κόκκαλη. Η λίστα με τα έργα , τους καλλιτέχνες και τα καταστήματα εδώ.


Διαβάστε τη συνέχεια...

24 Μαΐ 2011

I love to hate you!


Τι έχει προκαλέσει;

Απορία, μίσος, κινητοποιήσεις, μηνύσεις, απειλές, κατάρες, αποστροφή, διαμαρτυρίες

Με άλλα λόγια η απόλυτη επιτυχία …και το βραβείο του πιο αμφιλεγόμενου γλυπτού σταρ της δεκαετίας. Είναι άσχημο, είναι τέρας, είναι το αγαπημένο μου!


Info:
Γλύπτης: Yvon Le Bellec.
είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι
ζυγίζει 5 τόνους
ύψος 5 μέτρα
μήκος 4.5 μέτρα
στο τρίγωνο των οδών Λεωφόρος Δημοκρατίας και Ηρώων Πολυτεχνείου στην παραλία της Αγριάς

Διαβάστε τη συνέχεια...

23 Μαΐ 2011

Καφέ comme Foie Gras!

Στο Άμστερνταμ; 2,20€
Στην Κωνσταντινούπολη;  2,30€
Στη Ρώμη ;  3€
Στις Βρυξέλλες; 3,20€
Στο Βόλο; 3,50€ - 4,50€!

O καφές στην ΕΛΛΑΔΑ είναι κάτι σαν ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ! Τη στιγμή μάλιστα που τα Starbucks , Everest ( -40%) , GOODY’S  ( -45%), FLOCAFE όλο και μειώνουν τις τιμές, αυτή η επιμονή στο 3,50 € το οποίο φλερτάρει συνεχώς  με το 4€  μου έρχεται  κάπως…ειδικά όταν πριν τις 10 το πρωί, οι « κακές»  εταιρίες σου δίνουν και τυρόπιτα bonus. Μετά βλέπεις όλο και περισσότερα τραπέζια άδεια ειδικά τις καθημερινές και λες  χμμμμμ… μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός; Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους πεζοδρόμους του κέντρου είναι ενδιαφέρουσα με τις πιο μοδάτες φάτσες να δημιουργούν ένα μωσαϊκό πολύχρωμο που σου κάνει φρεσκάδα στο μάτι στο πολυσύχναστο meeting point μας Πάντως θα βοηθούσε σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη τιμή για το εθνικό fredo …ε;



Διαβάστε τη συνέχεια...

20 Μαΐ 2011

28 °C weekend



Βόλος, Μάιος , 28 °C, πάμε έξω!
Διαβάστε τη συνέχεια...

18 Μαΐ 2011

Ο αγών μου!



 Όσο και αν προσπαθώ να ηρεμήσω έστω για μια μέρα κάτι γίνεται και με αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Όλο και κάποια εκπληξούλα μου επιφυλάσσουν κάτι ωραία μυαλά με τρόπο σκέψης προηγούμενων δεκαετιών. Πρόκειται για τη νέα δράση – ( κάνω κάτι απλά και μόνο για να δώσω νόημα στη ζωή μου ) –  αντίσταση , όχι στο γκρέμισμα της περιτοίχισης του Ναού Ευαγγελίστριας.
Ποια είναι η ιστορία;
Δημιουργία πλατείας  στην Ευαγγελίστρια à έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ à κίνδυνος απώλειας πόρων σε περίπτωση καθυστέρησης  à οι κάτοικοι αντιδρούν , εναντιώνονται για λόγους που μόνο γνωστός σύμβουλος της περιοχής ξέρει καταλαβαίνει και εξηγεί à άρα τα πράγματα να μείνουν ως έχουν à να μην αλλάξει τίποταà να μην αποκτήσουμε πλατείαà να χαθούν τα χρήματα à ευχαριστημένοι οι κάτοικοι της γειτονιάς οε οε οε οε  νικήσαμε ζήτω!
Η επιχειρηματολογία;
Το τοιχαλάκι που περιβάλει το ναό Ευαγγελίστριας είναι ιστορικό μνημείο , στολίδι, σημείο αναφοράς.

Τελικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν κίνητρα τα οποία δε γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρουν , (καθόλου μα καθόλου όμως!) πρέπει να ανεχτώ στην πόλη μου την σοβιετική αισθητική που ακόμη και το πρώην ανατολικό μπλοκ έχει αποκηρύξει ( εκεί να δεις μπουλντόζα που έχει πέσει! ) και εν πάση περιπτώσει όταν έχουμε γύρω γύρω τοίχο και στη μέση εκκλησία το λέμε προαύλιο ( δηλαδή την αυλή της εκκλησίας )  όχι πλατεία και ΝΑΙ θέλουμε πλατεία! Α! και να μην ξεχάσω και το αριστουργηματικό γαλάζιο σιντριβάνι! 

Διαβάστε τη συνέχεια...

17 Μαΐ 2011

Χωρίς περιτύλιγμα…




Μια κίνηση τόσο ευγενική που ίσως δείχνει και μια αλλαγή νοοτροπίας μπορεί και αναγκαστικά λόγω συνθηκών, εποχής, timing. Συνειδητοποίηση πως κάποιος δεν έχει, δε μπορεί. Χαρίζω, προσφέρω, βοηθώ. Ένα τίποτα στην ουσία και ταυτόχρονα  τόσο σημαντικό. Όχι δεν είναι σκουπίδια είναι δώρο.  Κάποιος τα αγάπησε αυτά τα παιχνίδια, τα είδε , έπαιξε, γέλασε, τα χάρισε… Είναι φροντισμένο δώρο. Προσεκτικά τοποθετημένα , καθαρά, να φαίνονται καλά, να λένε έλα! Σειρά σου! Με αξιοπρέπεια θα φτάσουν στα επόμενα χέρια. Κάποιος  θα παίξει, θα γελάσει…


Διαβάστε τη συνέχεια...

15 Μαΐ 2011

Καθαρίσαμε το δάσος Γορίτσας!



Την Κυριακή  15/5 μετά την Αθήνα, σειρά είχε ο Βόλος! Καθαρίσαμε το δάσος Γορίτσας!
Ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν εντυπωσιακός!
Ο αριθμός των εθελοντών; ας μη το συζητάμε καλύτερα….







Το ελπιδοφόρο ήταν πως είδα γονείς να φοράνε τα ειδικά γάντια, τα καπέλα και με τις σακούλες στα χέρια να μαθαίνουν στην πράξη στα παιδιά τους τι σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον, οικολογική συνείδηση και εθελοντισμός. Οι υπόλοιποι γονείς το πολύ πολύ να αγοράσουν στα παιδιά κανένα βιβλίο με δοκίμια σχετικής θεματολογίας γιατί καμία φορά στις πανελλήνιες πέφτουν τέτοια θέματα sos! Ξέρεις οικολογία και αηδίες ….

Η δράση «Καθαρά Δάση» η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα των κατά τόπους δήμων, με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών πολιτών και με την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που πραγματοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια, το νερό Αύρα ήρθε και στο Βόλο στο Δάσος Γορίτσας. Στόχος ήταν η συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων που βρίσκονται στη φύση, και η επεξεργασία εύφλεκτης οργανικής ύλης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς και την επαναξιοποίησή της ως λίπασμα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

11 Μαΐ 2011

Αν ήσουν σε άλλη χώρα…..



Το  εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Οινοπνευματικής στο Βόλο…ξανά στην επικαιρότητα. Έπιασε φωτιά , έχουν βρει καταφύγιο Βούλγαροι επαίτες εισαγωγής, έχει μετατραπεί σε στέκι αστέγων, ναρκομανών , εστία μόλυνσης, μπλα μπλα μπλα….
Χρόνια τώρα αυτό το τραγουδάκι ακούω και βαρέθηκα το ίδιο ρεφρέν..
Σχέδια, σχέδια, σχέδια….Στα σχέδια τα πάμε καλά. Είναι το εθνικό μας χόμπι…τόσοι πτυχιούχοι πως θα απασχοληθούν; Τόση έμπνευση να πάει χαμένη; Ή σχολείο, ή πάρκο , ή χώρος αθλοπαιδιών (μπλιαχ! ). Το πόνημα των ειδικών μετά από τόσα χρόνια πνευματικού κάματου, για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος εάν και εφόσον ,είναι το γνωστό τρίπτυχο. Ή σχολείο, ή πάρκο , ή χώρος αθλοπαιδιών ( ξανά μπλιαχ! ) 34 στρεμμάτων! Ουάου!
Τα  εγκαταλελειμμένα  εργοστάσια  μετατράπηκαν  σε  ζωντανά  κύτταρα  πολιτισμού, αναψυχής και κοινωνικών δράσεων σε τόσες και τόσες αποβιομηχανοποιημένες πόλεις της Ευρώπης. Και ας μην κρυβόμαστε αφού τα πάντα είναι οικονομία το όφελος  ήταν νέες θέσεις  εργασίας,  εισροή  εθνικών  και  κοινοτικών
πόρων, ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Με ένα απλό googlάρισμα να μερικές εφαρμοσμένες προτάσεις ( όχι άλλο σχολείο, πάρκο, χώρος αθλοπαιδιών…)

Hangzhou – Κίνα – πολύχώρος εμπορικών και πολιτιστικών δράσεων

Zagreb – Σερβία – μουσείο

Boulone  - Γαλλία – γυμναστήριο

Λετονία - Μουσείο
Amersfoort - Ολλανδία – εμπορικό κέντρο

Διαβάστε τη συνέχεια...

10 Μαΐ 2011

Βελζεβούλ & ζώδια στις τοιχογραφίες…unique



Κάποιες φορές η ομορφιά δεν κρύβεται στο προφανές. Ούτε και η ιστορία. Χρειάζεται να ψάξεις κάτω από την επιφάνεια για να γνωρίσεις κάποια πράγματα. Πόσες φορές έχω πάει στις Μηλιές για καφέ; Αμέτρητες.. Σε ποιο καφέ; Ε στο γνωστό…


Το θέμα είναι πως αποφάσισα να μπω και στην εκκλησία που βρίσκεται πάνω από την κεντρική πλατεία. Έχω περάσει και ξαναπεράσει κάνοντας βόλτες στο χωριό αλλά μέσα δεν μπήκα  ποτέ… Απλά δε σε τραβάει αυτό που βλέπεις, εμένα τουλάχιστον, εξωτερικά. Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Αυτό το Παμμεγίστων έγινε το teaser για να κάνω ένα βήμα προς το εσωτερικό και ουαου!



Info:

·        Χτίστηκε το 1741 περίπου
·        Καμπαναριό δεν έχει
·        Ο πρόναος χρησιμοποιήθηκε για κατήχηση
·        Η τοιχογραφία με τον Βελζεβούλ στις πύλες τις κολάσεως (μπρρρρρ) & ο ζωδιακός κύκλος ( ναι κανονικότατος ) δεν είναι κάτι που βλέπεις συχνά σε χριστιανικούς ναούς….
·        Πήλινα πιθάρια στην οροφή ενισχύουν την ακουστική
·        Το 1821 ο Άνθιμος Γαζής εδώ ύψωσε τη σημαία της επανάστασης ( σώζεται στη δημόσια Βιβλιοθήκη)
·        Το 2000 έγινε στο εσωτερικό του φεστιβάλ Μπαχ, όπου παρουσιάστηκαν φωνητικά έργα θρησκευτικής μουσικής. ( Ευρώπη λέμε)





Διαβάστε τη συνέχεια...

9 Μαΐ 2011

Η Άνοιξη ευνοεί…


Μάιος. Είναι ο μήνας μου. Η άνοιξη ευνοεί, γενικά… Όλα έχουν χρώμα και άρωμα. Είναι ο μήνας που θέλω να βγαίνω πιο πολύ , είναι η εποχή που για πρώτη φορά σκέφτομαι πως πλησιάζει το καλοκαίρι , θα βγάλω τα καλοκαιρινά θα βολέψω τα βαριά ρούχα μπουφάν , παλτό, κασκόλ, γάντια δε θα τα ξαναχρειαστώ σύντομα. Ανοίγω την πόρτα στο μπαλκόνι και την αφήνω ανοιχτή, στις γλάστρες κάτι πρασινίζει και να μην ξεχάσω να πάρω χώμα και λίπασμα. Έχει γενέθλια η Αλέκα και η Μαρία μαζί η μία μετά την άλλη , πόσα χρόνια τώρα…..  Συναυλίες, μουσικές ! Όλα αυτές τις μέρες θα ανακοινωθούν  θα φιξαριστούν οι ημερομηνίες θα ανακοινωθεί η προπώληση εισιτηρίων….έρχεται και η ΖΑΖ 15 Μαΐου στο  Principal, στο αυτοκίνητο πάντα δυνατά το Je veux  έχει γίνει το soundtrack στα θεσπέσια κενά μνήμης μου, θα πάμε εννοείται! Τα περιοδικά  γράφουν για αλλαγές με μικρό κόστος στο σπίτι και παντού οι διαφημίσεις για το τέλειο κορμί ,το φιδίσιο πριν το καλοκαίρι, αγχώνομαι  . Τα ζώδια μου λένε να ερωτευτώ. Κι άλλο; Πόσο πια; Ενδορφίνες και ορμόνες χορεύουν ένα πριγκιπικό βαλσάκι. Τι άλλο ; Είναι της  μοδός…Καλωσορίσατε!


Μάιος. Είναι ο μήνας μου. Ειδικά φέτος μου τα χάλασε λίγο με τον καιρό αν και κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να τον πιάσω…Την πρωτομαγιά βρέθηκα στην ανθοκομική έκθεση στην Άλλη Μεριά για πρώτη φορά και χμμμμμμ comsi comsa…Πήρα ένα δέντρο ελιάς για το μπαλκόνι greek sic!

Διαβάστε τη συνέχεια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...