recent posts

23 Ιουν 2011

το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής

Αν σου αρέσουν οι κορυφές αυτή θα είναι η καλύτερη σου. Στην κορυφή του λόφου Γορίτσας, αθέατο από τους Βολιώτες κριμένο μέσα στο δάσος, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Χτισμένο στη θέση παλαιότερου χριστιανικού ναού του 18 ου αιώνα πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Ε να μην είναι και αυτό χτισμένο στη θέση αρχαίου ιερού; Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως και αυτό το εκκλησάκι όπως και κάθε εκκλησάκι που σέβεται τον εαυτό του χτίστηκε αποκλειστικά με υλικό που προέρχεται από τον αρχαίο ναό. Θέα ; Όλα τα λεφτά. Αν έχεις ποδήλατο, πόδια και έρωτα ξεκίνα, Ενδείκνυται …




.
Διαβάστε τη συνέχεια...

22 Ιουν 2011

Το RIVERA στη Γατζέα





Παθιασμένο όχι στην αρχή πριν χρόνια. Πολύ επιτηδευμένο, πολύ πόζα. Συν το χρόνο χαλάρωσε ο κόσμος, λιγότερο λάδι στο κορμί τα αγόρια, λιγότερο εξεζητημένο το κοκτέιλ, λιγότερο ύφος τα κορίτσια. Άρχισε σιγά σιγά να μου αρέσει με τα πλεονεκτήματα  και τα μειονεκτήματα. Οκ η θάλασσα δεν είναι η καλύτερη αλλά δε βλέπεις γόπες παντού να μην ξέρεις που θα πατήσεις. Υποχρεούσαι να  παραγγείλεις καφέ αλλά οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν. Είναι πάντα γεμάτο αλλά πάντα υπάρχει χώρος και για σένα. Πολλές φορές καθυστερεί το σέρβις αλλά υπάρχει τιμοκατάλογος και πάντα  σου φέρνουν απόδειξη και κρύο νερό. Το πάρκινγκ full αλλά τουλάχιστον δεν σε ενοχλεί το τζιπ πάνω από την σινιέ πετσέτα να σηκώνει άπειρους τόνους σκόνη. Με αντιμετώπισε με  μία εσάνς εξωστρέφειας και εγώ ακομπλεξάριστα. Τα βρήκαμε. 




Διαβάστε τη συνέχεια...

21 Ιουν 2011

Σε συνάντησα στην πλαζ…


Σενάριο 1

Χειμώνας…Πάω με την παρέα μου στο Πήλιο, στα Χάνια στο χιονοδρομικό να απολαύσω το χιόνι. Καθόμαστε στο καφέ να πιούμε κάτι…Παραγγέλνουμε καφέ ζεστό και φυσικά πληρώνουμε εκτός από τα καφεδάκια 3 καρέκλες και το τραπέζι που θα τα ακουμπήσουμε…. Αλλιώς στο χέρι!Τί; Παράλογο;

Σενάριο 2

Κάνει ζέστη….πάμε στην Γατζέα για φαγητό… όμορφη βραδιά…πρώτα μια βόλτα στην παραλία και μετά καθόμαστε στο καλύτερο εστιατόριο ever δίπλά στο κύμα. Να τσιμπήσουμε κάτι ελαφρύ, βράδυ είναι…και κρύα μπύρα φυσικά. Έχουμε δύο επιλογές ή θα φάμε στο όρθιο ή θα πληρώσουμε έξτρα το τραπέζι και τις καρέκλες αν θέλουμε να καθίσουμε…Δεν είναι τίποτα 2-3 ευρώ στο άτομο επιπλέον…..Πώς;Δε γίνονται αυτά;

Σενάριο 3

Άνοιξη…οι πρώτες λιακάδες…Είναι Σάββατο , πάμε στις Αλυκές για ένα ποτάκι; Πεζόδρομος , κόσμος πάνω κάτω, όλα τα μπαρ σχεδόν γεμάτα. Α! να εδώ ένα τραπέζι μπροστά μπροστά. Φυσικά  μια ταμπέλα πάνω σε κάθε τραπέζι ενημερώνει για το κόστος χρήσης του τραπεζιού και της ομπρέλας. Μπα δε θα πληρώσουμε μωρέ ας καθίσουμε κάτω στο χώμα. Δε μας χαλάει, σιγά….Ορίστε;Επιστημονική φαντασία;
 Με άλλα λόγια…ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω γιατί μια παραλία δημόσια όπως και κάθε παραλία στην Ελλάδα είναι κατειλημμένη με ομπρέλες και σεζλόνγκ από τη μία άκρη έως την άλλη, στερώντας ουσιαστικά την επιλογή χρήσης ή όχι του εξοπλισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί ( και δε θέλω να ακούσω ξανά το γνωστό : ΄΄καθίστε στην ακρούλα, να εκεί δίπλα στα ντους και ανάμεσα στους κάδους απορριμμάτων’’) και ναι θεωρώ παράλογο όταν καταναλώνω σε ένα μπαρ ( στην παραλία το λένε μπιτσ-μπαρ, στο βουνό χάνι δεν έχει σημασία η ουσία είναι η ίδια) να πληρώνω τη χρήση ομπρέλας-καρέκλας.

Μα φυσικά θα πιω το άτιμο το fredo κύριε επιχειρηματία και θα το ακριβοπληρώσω ( τα έχουμε ξαναπεί ) αλλιώς δε θα ερχόμουν στο μαγαζί σου! Εσύ όταν έρχεσαι στο δικό μου πληρώνεις το σκαμπό;
Διαβάστε τη συνέχεια...

16 Ιουν 2011

SUBCULTURE


Επιστροφή από ταξίδι. Πάντα ευεργετικό και πάντα γεμάτες οι μπαταρίες. Αναπόφευκτη φυσικά και η σύγκριση. Γίνεται σχεδόν πάντα αυτόματα. Βλέποντας πως συμπεριφέρονται οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι καταναλωτές σε άλλες χώρες στην καθημερινότητα τους, γίνεται κατανοητό πως υπάρχει και άλλος τρόπος να λειτουργούν τα πράγματα εντελώς ανεξάρτητος από κράτη, κυβερνήσεις , δήμους κ.τ.λ. Η περιβόητη νοοτροπία. Άσε στην άκρη τις ουρές στα μουσεία, τα πάρκα, τους ποδηλατοδρόμους και πάμε στη λαϊκή... Εκεί που ο κόσμος δραστηριοποιείται καθημερινά , εκεί που ο όγκος των συναλλαγών είναι τεράστιος, εκεί που δίνουν το παρών εκατοντάδες…
Τα λέει όλα η εικόνα στο τέλος της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Αυτή είναι η εικόνα στο εξωτερικό.



Δε χρειάζεται κανένας δήμος να καθαρίσει ή να κλείσει ο δρόμος. Αυτό λέγεται κουλτούρα.
Αυτή είναι η εικόνα εδώ.


Αυτό δε λέγεται κουλτούρα. Δυστυχώς
Διαβάστε τη συνέχεια...

13 Ιουν 2011

Υποδομές, υποδομές , υποδομές!


Σε αντίθεση με την πλατεία Ευαγγελίστριας στην περιοχή Ξηροκάμπου (Θεοφίλου - Κωνσταντά ) η ανάπλαση είναι σε καλό δρόμο!
Σε 3,5 στρέμματα δημοτικής έκτασης και δίπλα στις νέες αλλά και τις παλιές εργατικές κατοικίες ( εκεί να δεις σενάρια για αναβάθμιση της περιοχής) διαμορφώνεται  χώρος πρασίνου με παγκάκια ( ουάου!), με παιδική χαρά   (πάντα! δε λείπει ποτέ από το μενού…) και ενός χώρου αθλοπαιδιών ( και εδώ θα έρθω να πώ μπράβο για την έμπνευση).Φαντάζομαι ήδη και χωρίς να έχω το κληρονομικό χάρισμα την τύχη του χώρου αθλοπαιδιών λαμβάνοντας υπόψη τόσο κάποιους από  κατοίκους της περιοχής ( με ποινικά μητρώα μυθικά ) όσο και τον εσωτερικό τουρισμό ( μπορείς να το πεις και εμπόριο ναρκωτικών) . Ε ρε γλέντια!  Τόσα χρόνια στο οικόπεδο αυτό τα μάτια των περιοίκων έχουν δει τα πάντα…είναι τόσο εξοικειωμένοι που φαντάζομαι πως δεν θα τους ενοχλήσει να τους βλέπουν τώρα στα … παγκάκια ή να κάνουν κούνια μπέλα περιμένοντας την πελατεία…

Διαβάστε τη συνέχεια...

8 Ιουν 2011

Το θέρος απέχει 25 χιλιόμετρα…..


Στην mainstream Άφησσο μετά τις ‘‘ώρες αιχμής’’ , αφού τα κοσμοπολίτικα vibes έχουν πέσει αισθητά και το πλήθος λουομένων αλτέρνατιβ και λιγότερο κλασσικό φεύγει, τότε ο ήλιος  παίζει με τα νερά και αντιλαμβάνεσαι πως το καλοκαίρι είναι ante portas.

Η πρώτη βουτιά για φέτος. Ειδικά για το καλοκαίρι που  όλοι νομίζουμε  πως  θα κυλήσει  χαμένο, τα δεδομένα ανατρέπονται. Δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία ή μήπως σου δίνεται; Αυτό δεν κοστίζει τίποτα και δεν κοστολογείται με τίποτα. Είναι συναίσθημα…

(Σε κάποια από τα καφέ δεν πληρώνεις για τραπέζι- ξαπλώστρες; Χμμμμ κάνω like!)


Info: Η Άφησσος αποτέλεσε κατά την παράδοση σταθμό των Αργοναυτών για να προμηθευτούν νερό για το ταξίδι τους στην μακρινή Κολχίδα….
Διαβάστε τη συνέχεια...

3 Ιουν 2011

Έχω και ποδήλατο πάμε μια βόλτα;


Ω, ναι! Το καθιερωμένο πια ραντεβού κάθε πέμπτη βράδυ στον Άγιο Νικόλαο αφορά όλο και περισσότερο κόσμο. Εκατοντάδες ποδηλάτες παίρνουν πλέον μέρος σε αυτές τις πορείες. Ομολογώ, ότι η κατάσταση ήταν ολίγον τι σουρρεάλ, χθες είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ποδήλατα δημιουργώντας μία περίεργη ατμόσφαιρα με χιλιάδες κόκκινα λαμπάκια να λάμπουν. Φώτα, κόρνες, χαμόγελα, απίστευτες φάτσες, μουσική, χιούμορ και αστείρευτη διάθεση. Όλοι μαζί μία παρέα που έδινε το παρών και ζωή στους δρόμους του κέντρου.

Σε συζητήσεις με φίλους για τους ποδηλατοδρόμους πάντα καταλήγαμε στο συμπέρασμα πως δεν αρκεί να υπάρχουν υποδομές για να αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί το ποδήλατο αλλά  χρειάζεται και κουλτούρα ποδηλάτη που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και μπλα μπλα μπλα….
Το ‘χουμε!

Διαβάστε τη συνέχεια...

1 Ιουν 2011

Μάθε το μέλλον σου…χωρίς να θέλω να σε τρομάξω αλλά ναι εσύ θα τα πάθεις…


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Μάθε το μέλλον σου…χωρίς να θέλω να σε τρομάξω αλλά ναι εσύ θα τα πάθεις…
Το κάπνισμα προκαλεί:
τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα



Δε θέλω να σε πιέζω αλλά να! Η αγαπημένη σου συνήθεια  μου κοστίζει ακριβούτσικα και δε βγαίνω.…
Οικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Θυμάσαι τη διαφήμιση με τον καουμπόη που κάπνιζε cool επάνω στο άτι του; Ε πάλιωσε…όπως και τα τζιν καμπάνα, δεν είναι μόδα παρ’ το απόφαση..
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Τα καλά νέα…..(λες να μη χρειάζεται να τσακώνομαι κάθε φορά γιατί θέλω να φάω τη μπριζόλα μου χωρίς τη συνοδεία του καπνού του χοντρού κυρίου με το μουστάκι το ανοιχτό πουκάμισο μέχρι τον αφαλό και τη χρυσή καδένα από το διπλανό τραπέζι;)
Σταθερή και εντυπωσιακή μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος κατά 10,8%  αλλά και της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων στην Ελλάδα κατά 6,3%, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια
Συγκεκριμένα, η μείωση του συνολικού αριθμού καταναλισκόμενων τσιγάρων ετησίως στη χώρα μας είναι από 3,1 δισ. το 2007 σε 2,480. Σε αυτή τη μεταβολή το 15% παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η κατά άτομο ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση της τάξης του 3% κάθε χρόνο από το 2007 μέχρι σήμερα (Euromonitor).
Ωστόσο, τα καλά αυτά νέα συνοδεύονται και από άσχημα νέα, αφού τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δεν εφαρμόζονται ουσιαστικά και οι έλεγχοι που γίνονται από τους επόπτες υγείας, τη δημοτική αστυνομία, το λιμενικό και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είναι προβληματικοί.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...