recent posts

13 Απρ 2012

περιμένοντας την ανάσταση



Θυμάμαι όταν είχα επισκεφτεί το κοιμητήριο Περ Λασαίζ για πρώτη φορά μου έκανε απίστευτη εντύπωση ο σεβασμός προς το παρελθόν και ο τρόπος με τον οποίο τιμούν τους προγόνους. Ναι έτσι είχε αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Αν εξαιρέσεις τις ορδές τουριστών και τα βαρύγδουπα ονόματα των διασήμων τάφων … ( Σοπέν, Κάλλας, Πιαφ, Μόρισον κτλ) είναι ένας τόπος που σε αγαλλιάζει, ιερός τολμώ να πω και σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι την έννοια της συνέχειας. Δε συζητώ για την οργάνωση , τις on line υπηρεσίες κ.τ.λ.
Χρόνια ήθελα να δω τι συμβαίνει στο δικό μας. Πόσο ποιο κοντά να έρθεις στο θάνατο και την Ανάσταση ; Είναι το τέλος ή υπάρχει και κάτι πέρα και πάνω από τη λογική; Κοιμητήριο των Παμμέγιστων Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ. Να πώς πως δε το περίμενα; Να πως έπεσα από τα σύννεφα; Δε θα το πω. Ένιωσα απλά προσβεβλημένος ως άνθρωπος και ως βολιώτης. Θα μπορούσα να αρχίσω και να τελειώσω κάπως έτσι…



…αλλά προτιμώ να μη το κάνω. Ας αυτολογοκριθώ και ας μεταφέρω αυτή την εικόνα. Περιμένοντας την Ανάσταση αλλά και το ... σεβασμό που χρωστάμε σα κοινωνία στους προγόνους μας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα ,και στην ιστορία μας. Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.



















Info:

Ιδρύθηκε το 1882 από τον τότε δήμαρχο Παγασών Γεώργιο Καρτάλη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.
Το πιο παλιό μνημείο είναι της Αναστασίας Μανούσου, με ημερομηνία ταφής την 21η Αυγούστου 1873. Συναντάμε επίσης τους τάφους των Δημήτριου Τοπάλη 1874 ,Κων/νου Καρτάλη 1876,Ευφροσύνης Σαμαρτζίδου 1877.
Σύμφωνα με εφημερίδα του 1930 το 1885 υπήρχαν μόνο 30 τάφοι και ο πρώτος νεκροθάφτης ήταν ο Κυρ Θανάσης, η ζωντανή ιστορία του Κοιμητηρίου ως το 1930.
Το Κοιμητήριο είναι σαν ένας απέραντος υπαίθριος χώρος έκθεσης γλυπτικής, όπου υπάρχουν έργα , μικρών και μεγάλων, άσημων και φημισμένων καλλιτεχνών.
Διαβάστε τη συνέχεια...

9 Απρ 2012

οι carpe diem στο βόλο



To συνέδριο IDEA|TOΠΟΣ που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων την ομάδα Carpe Diem που άφησε ως προίκα 3 υπέροχες δημόσιες τοιχογραφίες στα ψαράδικα. 









Οι δράσεις αυτές και το εικαστικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο επιχείρημα προς όλους τους βάνδαλους πιτσιρικάδες που έπιασαν ένα σπρέι στο χέρι και νομίζουν πως με ένα σύνθημα και μια μουτζούρα κάνουν graffiti. Δε νομίζω…Τα graffiti αποτελούν ενεργό στοιχείο της ταυτότητας μια πόλης και θέλουν γνώση και εμπειρία. Τα χιλιάδες συνθήματα του κάθε πικραμένου που κάνει την ¨επανάσταση¨ του με το στένσιλ προσβάλουν την αισθητική μας και μόνο. Μπορείς ρε φίλε να τα γράφεις στον τοίχο του σπιτιού σου; Εναλλακτικά κάνε μια ομάδα στο facebook και πες τον πόνο σου. Θα σου κάνω και like…..
.
Διαβάστε τη συνέχεια...

3 Απρ 2012

IDEA/TOPOS λαχταριστό, καυτό, φρέσκο και πετυχημένο!


IDEA/TOPOS λαχταριστό, καυτό, φρέσκο και πετυχημένο. Το πρώτο συνέδριο για τη στρατηγική προβολή και την ταυτότητα των ελληνικών πόλεων, ναι στο Βόλο!
Το πανεπιστήμιο άνοιξε τις πόρτες του σε νέους, φοιτητές, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, τοπικούς φορείς. Να το πρώτο θετικό λοιπόν! Πανεπιστήμιο = ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας .
Branding-marketing! Τι σπουδαίες λέξεις , τι υπέροχες ιδέες και πόση ανάπτυξη φέρνουν χεράκι χεράκι!



Σε μία περίοδο μίζερη που δεν κινείται τίποτα και ακούγονται μόνο ευχολόγια και καθόλου προτάσεις να μια πρωτοβουλία που ανοίγει μάτια/μυαλό και σου λέει πως όλα αρχίζουν από τον προσδιορισμό της ταυτότητα ενός τόπου. Βρες την ταυτότητα σου, αγάπησε τον τόπο σου κάνε τον δικό σου και πούλησε τον!
Ο προσδιορισμός της ταυτότητας ενός τόπου και το χτίσιμο του προφίλ με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο είναι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη , στις επενδύσεις, στις νέες θέσεις εργασίας και στον τουρισμό 365/χρόνο.
Τι σημαίνει branding;
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς
Βαρκελώνη;
Άμστερνταμ;
Μπιλμπάο;
Αυτό είναι branding, η ταυτότητα ενός τόπου, αυτό το κάτι που . τον κάνει μοναδικό και υποχρεώνει… σχεδόν έναν Ολλανδό να πληρώσει χρήματα και να έρθει στο Βόλο για να κάνει μπάνιο, έναν Βούλγαρο να αγοράσει μήλα Πηλίου, ένα Πορτογάλο να γνωρίζει τα τσιπουράδικα και ένα Γερμανό να επενδύσει εδώ! 






Και όχι μόνο συνέδριο και μπλα μπλα….είδες τις παράλληλες εκδηλώσεις αστικού πολιτισμού; Και Έκθεση Φωτογραφίας και Έκθεση Αρχιτεκτονικής & Πολεοδομίας και Δημόσιες τοιχογραφίες και Φωτιστική εγκατάσταση και Έκθεση γραφιστικής και Parkour Workshop και Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά 5-10 ετών και όλα τσάμπα! Δες εδώ . Μη μου πεις πως πάλι δεν πήρες χαμπάρι τίποτα….


.
Διαβάστε τη συνέχεια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...