recent posts

14 Ιουλ 2011

Κίνδυνος ... ανάπλασης!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες περιοχές αναπλάθονται προς όφελος του πεζού με πρόθεση να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και να αναπτυχθούν οι κοινωνικές σχέσεις στη γειτονιά. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος. Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα οι οποίες καθιστούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους αυτές τις παρεμβάσεις αποτυχημένες.
Πώς η ανάπλαση δίνει ζωή σε μια περιοχή; Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί; Η νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα έχει φέρει συχνά σε σύγκρουση πολίτες , φορείς και κατοίκους.
Η εικόνα του πάρκου για βόλτα , περίπατο και άθληση είναι ξένη προς την ελληνική κουλτούρα. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι την ανάπλαση , για παράδειγμα την πεζοδρόμηση, να ακολουθεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που αυτομάτως καταργεί την έννοια του ¨ελεύθερου χώρου¨ αλλά αποτελεί και τη μοναδική αιτία να επισκεφθεί κάποιος μια πεζοδρομημένη περιοχή στη Ελλάδα. Χωρίς fredo και μαχαιροπίρουνο δεν πάει κανείς πουθενά! Φυσικά ο τρόπος πρόσβασης για καφέ , ποτό ή φαγητό είναι ένας και μοναδικός. Μάντεψε! Σωστά! Οπότε το όφελος του πεζού αυτομάτως. καταργείται μιας και το λατρεμένο αυτοκίνητο θα ανέβει μαζί με τον πελάτη του μαγαζιού στον πεζόδρομο για να το βλέπει φυσικά… Στην περίπτωση που η ¨ανάπλαση¨ πιάσει…ακολουθεί η επέκταση των μπαρ και των εστιατορίων σε όλους τους γύρω δρόμους . Η ακριβή και χωρίς ιδιαίτερο γούστο καφετέρια μαζί με τις φίλες της, τη φασαρία, την υπερβολή και την τρελή τιμή ανά τετραγωνικό , συνοδεία του βραδινού τζερτζελέ οφθαλμοφανέστατα ποιον διώχνουν; Τους μόνιμους κατοίκους. Ποια είναι η μοίρα αυτής της ανάπλασης μετά από πέντε δέκα χρόνια; Η παρακμή και η αφάνεια, το βλέπουμε συνέχεια ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου τα στέκια αλλάζουν, οι βόλτες αλλάζουν, οι εποχές αλλάζουν και οι γειτονίες που κάποτε ¨γνώρισαν δόξα¨ είναι παρελθόν.
Αποκτώντας ζωή, χρώμα και ζωντάνια, διαθέτοντας όμως μια διαφορετική αισθητική και χρήσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών, τουριστών και κατοίκων ( βλέπε μουσεία, εργαστήρια, εκπαιδευτήρια, θέατρα, παιδότοποι, υπηρεσίες, δημοτικές επιχειρήσεις, καταστήματα και και και ) ίσως δοθεί μια άλλη προοπτική, διαφορετικά πάντα θα μένουν πίσω τα κατεβασμένα ρολά, τα ενοικιαστήρια στις τζαμαρίες και το μεταφερθήκαμε σε νέα διεύθυνση να σου υποδεικνύει την νέα περιοχή που αναπλάθεται!
".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...