recent posts

17 Δεκ 2010

Η ταυτότητα του δρόμου




Παρασκευή πρωί. Οδός Βενιζέλου. Πάτε καλά; Τα αυτοκίνητα κορνάρουν ασταμάτητα μέσα στο μποτιλιάρισμα  που αρχίζει στα δικαστήρια και δεν τελειώνει ούτε μέχρι την παραλία. Τι είναι αυτό που κάνει σχεδόν αντανακλαστικά το Βολιώτη να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ; Σε μια πόλη που τη διασχίζεις πεζός από τη μία άκρη στην άλλη σε μισή ώρα. Με ποδήλατο μάλιστα ακόμα καλύτερα…Σε άλλες πόλεις του εξωτερικού και όχι μόνο τη λύση την έδωσαν οι αστικές αναπλάσεις , τα διόδια, ο δακτύλιος, οι κάρτες πρόσβασης, οι πεζοδρομήσεις, οι ποδηλατοδρόμοι. Όλα ή κάποια από αυτά λειτούργησαν επιτυχημένα. Πως είπατε; Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης και αυξάνεται το κόστος μετακίνησης με αυτοκίνητο; Hallo???!!! Αυτό είναι το νόημα. Να αναγκαστούν επιτέλους εκ των συνθηκών οι αθεράπευτοι οδηγοί να αφήσουν το τιμόνι και να δουλέψουν και λίγο τα πόδια. Για όσους δεν συμφωνούν πως το αυτοκίνητο δεν είναι για να πας να πιεις καφέ ή να πληρώσεις το λογαριασμό στο κέντρο αλλά για να πας ταξίδι ή εκδρομή εκτός πόλης, ο πεζός  και ο ποδηλάτης είναι ο κυριότερος εχθρός. Γιατί ; Μα  καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθμεύσουν  τα αυτοκίνητα και διασχίζουν τους δρόμους αναγκάζοντας τα διερχόμενα οχήματα να ελαττώσουν ταχύτητα.. Σαφές ; Κάθε μέτρο λοιπόν αν και επιθυμητό τείνει να χαρακτηριστεί από άλλον πλανήτη αν δεν αλλάξουμε μυαλά συνολικά.
Ο Έλληνας θα συνεχίζει να παίρνει το αυτοκίνητο του, και θα πληρώνει και τα διόδια και θα είναι μποτιλιαρισμένος όποτε η πεζοδρόμηση δεν ωφελεί πουθενά!
Επιτέλους, ας αποφασίσει ο καθένας τι είδους πόλη θέλει. Μία  τιγκαρισμένη πόλη με συνεχή προτεραιότητα των τροχοφόρων Παντού όπου οι πεζοί ανήκουν στην κατηγορία«ταλαίπωροι»;


Έχω αυτοκίνητο αλλά σπανίως το χρησιμοποιώ στο κέντρο για τους άνωθεν λόγους. Μ΄αρέσει πολύ να περπατάω μέσα στις μεγάλες πόλεις, και βέβαια μέσα στο Βόλο – όσο μου το επιτρέπει η αδηφαγία και η αδιαφορία των οδηγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...